Irak ve Güney Kürdistan’a giden Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar, Bağdat’da başbakan Mustafa Kazımi ile görüştükten sonra Hewler’de önce Peşmerge Bakanı Şoreş İsmail ile, ardından sırasıyla KDP genel başkanı Mesud Barzani, Bölge Başkanı Nêçîrvan Barzani ve Bölge Başbakanı Mesrur Barzani’yle görüştü.
Taraflar, Hewler’deki görüşmelere ilişkin yaptıkları resmi açıklamalarda ikili ilişkilerin ve güvenlik konularının ele alındığını belirtmekle yetindiler.
Tartışmalara ilişkin kulislere yansıyan bilgiler ise daha farklı.
Türk devletinin Kürt Özgürlük Hareketi’ne dönük saldırı planlarını yaşama geçirirken KDP’yi kapsamlı bir biçimde planlarına ortak ettiği değerlendirmeleri yapılıyor. Mesut Barzani’nin tüm dünyada tecrit edilen faşist bir yönetimin savunma bakanı ile görüşmesi KDP’nin Türk devleti ile ilişkisini bir üst aşamaya taşıdığının işareti olarak okunuyor. İşgalci Bakanı’nın, önümüzdeki dönemde Türkiye-Irak ve Türkiye-KDP işbirliği ile Kürt Özgürlük mücadelesine karşı yürütülen savaşta önemli gelişmelerin yaşanacağını ileri sürmesi de kürt kamuoyunda endişeyle karşılandı.
AKP yanlısı basının Habur’un yanı sıra Başûr Kürdistan üzerinden Irak’a iki yeni sınır kapısı daha açılmasına ilişkin anlaşma sağlandığını yazması, Şengal, Maxmur ve Medya Savunma Alanları’nı kapsayan yeni askeri saldırılardan söz edilmesi de, KDP ile ilişkilerin üst düzeye taşındığının ve planların birlikte yürütüleceğinin göstergesi olarak yorumlanıyor.
Görüşmelerin ardından Hulusi Akar, Erbil’deki Türk konsolosluğunda görüşmelere ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Irak Başbakanı Kazımi ile yaptıkları görüşme için “Geldiğimiz nokta itibarıyla iki ülkenin yararına olacak, işbirliğini geliştirecek şekilde bir sonuca ulaşmış bulunuyoruz” ifadelerini kullandı. İstihbarat paylaşımı konusunda ise Irak’la yeni mekanizmaların kurulacağını ileri sürdü. Türk askerinin bölgedeki varlığına ilişkin bir soruya ise, “Önümüzdeki dönemde iş birliğimizin iş birliği arttırılacaktır” dedi.
Ziyaret yabancı basında da yer buldu.
Londra merkezli The Arab Weekly gazetesi, ziyaretin Türk devletinin Irak’a yönelik askeri denklemini empoze etme çabaları olduğu yorumunda bulundu. Dicle nehrinin su paylaşımınında ziyarette gündeme geldiğine işaret edildi. Fırsatçı eğilimleriyle tanınan AKP hükümetinin, Irak’a su payı karşılığında Türk askeri üslerinin kurulmasını kabul etmesi için baskı yapmaya çalıştığı öne sürüldü.