• Künye
  • İletişim
28 Şubat 2021, Pazar
Medya Haber TV - Özgür Haberin Adresi...
  • ANASAYFA
  • GÜNCEL
  • KADIN
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • KÜLTÜR-SANAT
  • EKOLOJİ
  • TÜM HABERLER
  • PROGRAMLAR
  • GÜNLÜK YAYIN
  • CANLI YAYIN
Sonuç yok
Tüm Sonuçlara Bak
  • ANASAYFA
  • GÜNCEL
  • KADIN
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • KÜLTÜR-SANAT
  • EKOLOJİ
  • TÜM HABERLER
  • PROGRAMLAR
  • GÜNLÜK YAYIN
  • CANLI YAYIN
Sonuç yok
Tüm Sonuçlara Bak
Medya Haber TV - Özgür Haberin Adresi...
Kentler 8 Mart programını açıkladı: Tüm renklerimizle alanlardayız

Kentler 8 Mart programını açıkladı: Tüm renklerimizle alanlardayız

26 Şubat 2018 | 14:51
- KADIN, POLİTİKA
Facebook'ta PaylaşTwitter'da paylaşWhatsapp'da paylaş

HABER MERKEZİ – Diyarbakır, Ankara ve Mardin’deki kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne ilişkin programlarını açıkladı. Kadınlar, tüm renkleri ve farklılıklarıyla alanlarda olacaklarını belirtti. 

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü programını Eğitim Sen Diyarbakır 1 No’lu Şubesi’nde yaptığı basın toplantısıyla açıkladı. Toplantıya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP),  Özgür Kadın Hareketi (TJA), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Meclisi, Barış Anneleri Meclisi yöneticileri ve çok sayıda kadın katıldı.

Açıklamanın yapıldığı salona üzerinde “Biraraya gelecek gücümüz, söyleyecek sözümüz var” yazılı pankart asıldı, açıklamaya katılan bazı kadınlar yöresel elbiseler giyerek geldi. 

‘ANLAMLI OLACAKTIR’

Kadınlar adına ilk sözü alan DTK Sağlık Komisyonu üyesi Zelal Bilgin, OHAL ve KHK’lerin gölgesinde faşizmin had safhada olduğu bir dönemden geçtiklerini belirtti. Mevcut süreçten en çok kadınların etkilendiğini vurgulayan Bilgin, “Tüm bu kapsamda bir kadın örgütlenmesine ihtiyaç vardı. O yüzden Dicle Amed Kadın Platformu’nu oluşturduk. Taciz ve tecavüz de artışın yaşandığı, savaşın tırmanışta olduğu bir dönemde elbette kadınları dezavantajlı görüyoruz. Yüzde 700 artan çocuk istismarı, yüzde 400 artan kadın cinayetleri karşı karşıya kaldığımız bir süreçten bahsediyoruz. 8 Mart kutlaması bu yüzden anlamlı olacaktır” dedi.

‘AMED KADIN KENTİ HALİNE GETİRİLECEK’

Daha sonra konuşan DAKP üyesi avukat Gülşen Özbek ise kadınların onurlu bir barış için mücadele etmeye devam edeceğini ifade ederek, 8 Mart’ta barış taleplerini haykıracaklarını kaydetti. Hedeflerinin 1-10 Mart tarihleri arasında Diyarbakır’ı kadın kenti haline getirmek olduğuna dikkat çeken Özbek, “Kadının yaşadığı hak ihlallerine karşı kadının olduğu her yerde mücadele sürdüreceğiz. Bu doğrultuda kadının olduğu her yerde pazarlardan sinema salonlarına kadınlar etkinliklerimiz olacak. Bu yıl ki şiarımız ‘Vardık, varız var olacağız’ olacak” dedi.

Diyarbakır’daki mitingin 8 Mart perşembe günü, 5 Haziran Demokrasi (İstasyon) Meydanı’nda olacağını belirten Özbek, etkinlikler için yasal başvuru yaptıklarını; ancak henüz kendilerine dönüş yapılmadığını ekledi. 

Konuşmaların ardından kadınlar hep birlikte alkış tutarak “Jin jiyan azadî” sloganı attı. 

Özbek’in açıkladığı 8 Mart programı şöyle:

1 Mart

* Diyarbakır’daki Galeria Sergi Salonu’nda ‘Kadınların objektifinden 8 Mart’ fotoğraf sergisi. 

* Urfa Kapı’da saat 13.00’da bir araya gelecek olan kadınlar On Gözlü Köprü’de dilek feneri uçuracak.

* NCity Avşar Sineması’nda saat 18.00 ve 20.00 arasında ‘Hükümet Kadın’ film gösterimi yapılacak.

2 Mart

* Türkiye genelinde cezaevinde bulunan kadın tutsaklara saat 11.00’da Ofis Postanesi’nden kart gönderilecek.  

* Tekstil atölyelerinde çalışan emekçi kadınlarla bir araya gelinerek karanfil dağıtılacak. (13.00-17.00)

* “Agora” filmi NCity Avşar Sinemalarında gösterilecek. (18.00-20.00)

3 Mart

* Kaybedilen-katledilen kadınların anısına Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde oturma eylemi ve basın açıklaması gerçekleştirilecek. (11.00)

4 Mart

* Rojava Parkı’nda bir araya gelecek olan kadınlar Şeyh Sait Meydanı’na kadar ‘Bisiklet Turu’ gerçekleştirecek. (13.00)

5 Mart

* Kadınlar Demir Otel’de “1325 Sayılı BM, Kadınlar Barış Güvenlik” konulu panel gerçekleştirecek. (13.00-17.00)

* NCity Avşar Sinemalarında “Peki Şimdi Nereye” adlı film gösterimi gerçekleştirilecek. (18.00-20.00)

6 Mart

* NCity Avşar Sinemalarında “Tek Başına” film gösterimi gerçekleştirilecek. (18.00-20.00)

 7 Mart

* Anons araçlarından gün boyu Diyarbakır’ın tüm ilçelerinde 8 Mart çağrısı yapılarak bildiri dağıtılacak.

* NCity Avşar Sinemalarında “Hakikatin Gücü” film gösterimi gerçekleştirilecek. (18.00-20.00)

8 Mart

* 8 Mart Mitingi İstasyon Meydanı’nda (5 Haziran Meydanı) gerçekleştirilecek. (10.00-17.00)

9 Mart

* “Sevgili Arsız Ölüm” isimli tiyatro oyunu Amed Şehir Tiyatrosu’nda kadınlarla buluşacak. (15.00)

* Sanat Sokağı’nda bir araya gelecek olan kadınlar Eğitim Sen 1 Nolu Şubeye kadar meşaleli yürüyüş gerçekleştirecek. (18.30-20.00)

10 Mart

* Dicle Üniversitesi Köprüsü’nde toplanacak olan kadınlar ‘Doğa Yürüyüşü’ gerçekleştirecek. (09.00)

* 8 Mart etkinlikleri 10 Mart’ta saat 15.00 ve 19.00’da “Sevgili Arsız Ölüm” tiyatro oyunuyla sona erecek.

ANKARA KADIN PLATFORMU: GÜÇLENİYORUZ, ÖRGÜTLENİYORUZ 

Ankara Kadın Platformu da, Mülkiyeler Birliği’nde yaptıkları basın toplantısıyla  8 Mart Dünya Kadınlar Günü programını açıkladı.  Çok sayıda kadının katıldığı toplantının yapıldığı salona, “Dayanışmayla Güçleniyoruz, Hayatı Örgütlüyoruz” yazılı pankart yer aldı.

Açıklamayı platform adına yapan Fatoş Erol, 8 Mart’ın eşitlik, özgürlük ve insanca bir yaşam için mücadele eden, direnen kadınların hikayesi olduğunu belirtti.  Erol, “161 yıl önce Amerika’da ‘eşit işe eşit ücret’ talebiyle greve çıkan kadın dokuma işçilerinin, bugün ise tüm dünyada çağrısı yapılan Uluslararası Kadın Grevini ören milyonlarca kadının hikayesidir. Ve bu yıl da dünyanın dört bir yanında milyonlarca kadınla birlikte yine alanlardayız” diye konuştu.

‘MÜCADELE EDEN KADINLAR GÖZALTINA ALINIYOR’

Olağanüstü Hal (OHAL) ile birlikte kadınlar üzerinde baskıların giderek arttığına dikkat çeken Erol, kadın mücadelesinin sesinin kısılmak istendiğini ifade etti. Erol, “ Derneklerimiz, yayınlarımız kapatılıyor. OHAL döneminde 11 kadın derneği, 1 çocuk hakları derneği kapatıldı. KHK’ler ile işten atılıyoruz. Seçilmiş kadın belediye başkanları, milletvekilleri tutuklanıyor. Mücadele eden kadınlar gözaltına alınıyor, tutuklanıyor. Kadınları baskıyla yıldırmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı. 

‘CİNSEL ŞİDDET DEVLET ŞİDDETİYLE ÇÖZÜLEMEZ’

Hükümetin çocuğa yönelik cinsel istismar olaylarında tartışmaya açtığı “kimyasal hadım yasası” nı hatırlatan Erol,  “9 yaşında çocuk evlenebilir’ diyen , çocuk yaşta doğum yapanları gizleyen, Ensar’ı aklayan, tecavüzcülere, katillere iyi hal indirimi uygulayan çürümüş erkek egemen sistem var. Cinsel suçları tedavi edilecek hastalıklar gibi göstermek faillerin cezai sorumluluğunu, devletin de cinsel saldırıyı önleme yükümlülüğünü ortadan kaldırmak demektir. İstismar ile rızaya dayalı cinsel ilişkiyi ‘zina’ kavramı üzerinden tartışmak cinsel suçları normalleştirme ve görmezden gelmek demektir! Cinsel şiddet devlet şiddeti ile çözülemez” diye konuştu. 

HALKEVLERİ ÜYELERİ İÇİN ÇAĞRI

Kadınlar olarak yaşamı savunduklarını ve dayatılan eril iktidarı kabul etmeyeceklerinin altını çizen Erol, geçtiğimiz günlerde gözaltına alınan Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşad Aktaş ve üyelerinin derhal serbest bırakılmasını da istedi. Erol, Ankara Kadın Platformu olarak,  4 Mart Pazar günü saat 15.00’te, Ziya Gökalp Caddesi, Çankaya Belediyesi önünde, “Dayanışmayla Güçleniyoruz, Hayatı Örgütlüyoruz”  sloganıyla kutlanacak 8 Mart için kadınları katılmaya çağırdı.

MARDİN KADIN PLATFORMU: YA ÖZGÜRLÜK YA ÖZGÜRLÜK 

Mardin Şahmeran Kadın Platformu da, 8 Mart kapsamında kentte yapılacak olan etkinliklere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) binasında yapılan toplantıya çok sayıda kadın katıldı. 

Platform adına açıklama yapan Mardin Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Derya Etem, tüm baskı, kadın katliamları, çocuk istismarlarına karşı, “Ya özgürlük ya özgürlük” şiarı ve tüm renkleriyle alanlarda olacaklarını belirtti. Kadınları yapılacak olan eylem ve etkinliklere davet eden Etem, 8 Mart programını şöyle açıkladı: 

 “*1 Mart’ta Nusaybin’de kadınlara karanfil dağıtıldıktan sonra HDP ilçe binasında kadın buluşması yapılacak.

* 2 Mart’ta merkez ve bağlı ilçelerinde kitlesel olarak cezaevlerinde tutuklu bulunan kadın tutuklulara kart gönderilecek.

* 3 Mart’ta, farklı tarihlerde öldürülen kadınların aileleri ziyaret edilecek.

* 4 Mart’ta kent merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’nda özgürlük şöleni düzenlenecek.

* 5 Mart’ta sinema gösterimi yapılacak.

* 6 Mart’ta Kızıltepe ilçesindeki Özgürlük Meydanı’nda kadın buluşması gerçekleşecek.

* 7 Mart’ta Midyat ilçesinde yapılacak esnaf ziyareti ile kadınlara karanfil dağıtılacak.” 

İlgili Haberler-

KADIN

Arap kadın gerilla Cudi Qamışlo: Mücadele içinde kadının yeri çok farklı

27 Şubat 2021
KADIN

TJA, onlarca kadının katılımıyla Hezex ve Sêrt’te 8 Mart’ın startını verdi

27 Şubat 2021
KADIN

HDP İstanbul Kadın Meclisi, 3 ilçede paneller düzenledi

27 Şubat 2021
Bêrîvan Önal – Ararat Zervan
KADIN

Bêrîvan Önal – Ararat Zervan

26 Şubat 2021
KADIN

HDP İstanbul genç kadın meclisi koordinasyonu: Cinsiyetçi kadın üniversitesi istemiyoruz

26 Şubat 2021
TJK-E’den 8 Mart Bildirgesi: Mücadeleyi zirveye çıkaralım
KADIN

TJK-E’den 8 Mart Bildirgesi: Mücadeleyi zirveye çıkaralım

26 Şubat 2021
KADIN

Kadınlar Almanya’nın Duisburg ve Landesbrücken kentlerinde imza topladı

26 Şubat 2021
KADIN

Kongreya Star ve PYD Kadın Komitesi: Özgürlüğümüzü elde edinceye kadar mücadeleye devam

25 Şubat 2021

CANLI YAYAYIN

https://www.youtube.com/watch?v=37o4w5o478I
Avrupa’daki siyasi partilerden HDP’ye destek
GÜNCEL

Avrupa’daki siyasi partilerden HDP’ye destek

27 Şubat 2021

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın da içerisinde olduğu HDP'li heyet, aralarında Avrupa Yeşiller Partisi Eş Başkanı ile AB-Türkiye Karma...

Devamını oku
İŞİN ASLI
İŞİN ASLI

İŞİN ASLI

27 Şubat 2021

Devamını oku
Figen Yüksekdağ: Kobanê bir halk ve hakikat davasıdır
GÜNCEL

Figen Yüksekdağ: Kobanê bir halk ve hakikat davasıdır

27 Şubat 2021

108 Kürt siyasetçinin yargılandığı Kobanê davasının iddianamesi kabul edildi. Konuya ilişkin Mezopotamya ajansının sorularını yanıtlayan HDP eski eş genel başkanı...

Devamını oku
GÜNCEL

Sosyalist kurum temsilcileri: Garê’de AKP-MHP’nin oyunu ifşa oldu

27 Şubat 2021

Türk devletinin Garê'de yaşadığı hezimeti değerlendiren sosyalist kurum temsilcileri, AKP-MHP iktidarının sahte zafer arayışında tarihi bir yenilgi aldığını vurguladı. AKP-MHP...

Devamını oku
Medya Haber TV - Canlı

© 2019 Medya Haber TV.

HAKKIMIZDA

  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
  • KULLANIM VE GİZLİLİK ŞARTLARI

Bizi Takip Edin

Sonuç yok
Tüm Sonuçlara Bak
  • ANASAYFA
  • GÜNCEL
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • KADIN
  • KÜLTÜR-SANAT
  • EKOLOJİ
  • TÜM HABERLER
  • PROGRAMLAR
  • YAYIN AKIŞI
  • CANLI YAYIN – LIVE
  • MEDYANEWS

© 2019 Medya Haber TV.